GULAI KERUTUK TERENGGANU

GULAI KERUTUK TERENGGANU

DSCN1370

Bahan A – bahan ini dikisar

200gm bawang merah

100gm bawang putih

50gm lengkuas

50gm halia

sedikit cili kering / cili mesin

Bahan B

2kg daging atau ayam

100gm rempah Kerutuk Terengganu ( boleh dibeli di Pasar Payang)

3- 4 sudu besar krisik

2 labu bawang besar – dibelah 4

1 biji kelapa – diambil santan

2 batang serai – dititik

4 sudu kecil air asam jawa

1 sudu besar kicap manis

2 sudu besar guru merah / manisan

sedikit bawang merah dan bawang putih untuk tumisan

2 sudu besar minyak untuk menumis

air dan garam

Cara membuatnya

  1. Panaskan minyak
  2. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik harum
  3. Masukkan bahan A, kacau hingga garing
  4. Masukkan rempah Kerutuk Terengganu dan kacau
  5. Masukkan kerisik, air asam jawa, manisan dan serai
  6. Masukkan daging/ayam
  7. Masukkan segelas air dan biar mendidih. Kacau sekali sekala.
  8. Masukkan santan pekat, bawang besar
  9. Masukkan kicap dan garam
  10. Sedia untuk dihidang bersama nasi

DSCN1377

Leave a comment

Filed under 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s