Nasi Minyak Terengganu Style

gulai n.minyaknasi inyaka

Bahan-bahan Nasi:

1 1/2 inci halia (diketuk)

1/2 biji bawang besar (sederhana besar) – dimayang

4 biji bawang merah – dimayang

2 ulas bawang putih – dimayang

1 batang kulit kayu manis

3 biji buah pelaga

2 biji bunga lawang

6 biji bunga cengkih

3 sudu makan minyak sapi

4 cawan beras basmathi

5 cawan air

1 cawan susu sejat ideal

seikat daun pandan

garam dan gula secukup rasa

sedikit perwarna merah

Cara2 memasak Nasi:

- Panaskan minyak sapi

- Tumis rempah 4 sekawan bersama2 halia dan bahan2 dimayang sampai naik bau

- Masukkan beras dan gaul sampai semua beras disaluti minyak, Tip:goreng beras seketika agar nasi menjadi lerai dan cantik

- Masukkan air, susu, garam, gula dan daun pandan

- Masak seperti biasa (dalam rice cooker)

Option:Setelah masak, titiskan pewarna merah dan gaul sehingga sebahagian butir nasi berwarna merah. Boleh juga ditambah perwarna hijau dan dihias dengan kismis, hirisan badam dan bawang goreng.

Bahan-bahan Gulai:

1 1/2 kilo ayam atau daging

4 sudu makan minyak sapi

1 biji kulit kayu manis

3 biji buat pelaga

6 biji cengkih

2 biji bunga lawang

1 1/2 inci halia – diketuk

6 biji bawang merah – dimayang

4 biji bawang putih – dimayang

5-7 biji cili kering – direndam air panas dan dikisar

4 sudu makan rempah kurma

3-4 biji kentang (dipotong 2)

2/3 cawan tomato puree (Option:boleh juga pakai sos tomato)

8 cawan air

1 cawan susu sejat ideal

2 cawan bawang goreng (lebihkan kalau mahu gulai lebih pekat)

1-2 sudu besar kicap

garam dan gula secukup rasa

Cara2 memasak gulai:

- Perap ayam/daging selama 1/2 jam dengan cili kering kisar dan rempah kurma

- Panaskan minyak sapi

- Tumis rempah 4 sekawan, bawang dan halia sehingga naik bau

- Masukkan ayam/daging yang dah diperap dan tumis sehngga rempah masak dan air ayam/daging keluar

- Masukkan air dan susu

- Masak sehingga mendidih dan masukkan tomato puree dan bawang goreng yang ditumbuk.

- Perasakan dengan garam, gula

Tip:Tambahkan sedikit kicap pekat (manis/masin) untuk warna yang lebih menarik

- Masukkan kentang

- Masak sehingga gulai pekat dan kentang masak. Sekiranya mahu daging ayam/daging lebih empuk lebihkan air dan masak lebih lama.

- Gulai ini rasanya agak manis dan masam (seakan2 kuzi)

Bahan-bahan Acar :

2 batang timun dipotong memanjang

1/2 cawan cuka

6 sudu makan gula

1 sudu kecil garam

1/2 batang carrot (dipotong halus)

1/2 biji bawang besar (dimayang halus)

1 biji cili merah (dipotong halus)

Cara2 membuat Acar :

- Larutkan gula dan garam di dalam cuka

- masukkan timun, bawang, carrot dan cili, gaul rata

- Lebih sedap disediakan lebih awal dan disimpan didalam peti sejuk beberapa jam sebelum dihidang.

Ihsan :  http://diana-apieceofme.blogspot.com/2009/04/nasi-minyak.html

About these ads

Leave a comment

Filed under 365 Dish A Day

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s